Olen matkailijana itsenäinen ja hyvin utelias. Useimmiten olen lähtenyt reissuun yksin (viime vuosia lukuunottamatta), mutta toisinaan silloin on kohdemaassa lähtenyt liikkeelle ryhmä, jonka mukana olen matkannut. Tämä toimintapa kahdesta syystä: ensinnäkin saadakseni mahdollisimman paljon irti kohdemaasta/kohdemaista mukana kulkevan paikallisen oppaan avulla ja toiseksi, tämänkaltaiset reissut ovat pitäneet minut kurissa siltä varalta, että eksyn kameran kanssa haahuilemaan liian kauaksi. On hyvä, että joku tietää mihin ollaan menossa, sillä useimmiten se en ole minä. Olen mielummin seuraaja ja annan ajatuksieni harhailla ja kameran laulaa.
Viime vuodet olen matkustellut useimmiten avopuolisoni Mikon kanssa tai muutaman hengen ystäväporukassa. Elokuussa tähän tulee jännittävä lisäys, sillä Budapest ja erityisesti Sziget-musiikkifestivaali kutsuu minua ja ystävättäriäni. Kyseessä on hyvän ystäväni valmistujaisreissu, joka aika pitkälti menee kyllä leppoisan festarielämän näkökulmasta eikä niinkään tutkimusmatkailun, kuten yleisesti on tapana.
Vaikka kyseinen festivaalitapahtuma on minulle uusi tuttavuus, on tämä Budapestissa järjestettävä tapahtuma vähitellen suomalaisten nuorten tiedossa. Suuni rävähti auki, kun pari viikkoa sitten ehdin viimein tutustua Szigetin alueen sisältöön paremmin. Tiesin, että festarit järjestettäisiin (Óbudan)saarella, mutta en arvannut, että yhdelle saarelle mahtuisi livemusiikin lisäksi sirkus, hääteltta, elokuvateatteri ja kokonainen Afro-Latin-Reggea kylä – ihan vain muutamia alueita mainitakseni. Erilaisia alueita oli pikaisen laskennan mukaan yli 40!
Pienestä opiskelijatapahtumasta vuonna 1993 lähteneestä ideasta on sittemmin kasvanut yksi Euroopan isoimmista festareista. Bongasin internetistä, että vuonna 2011 tapahtuma oli valittu Euroopan parhaaksi suureksi festivaaliksi. Szigetin festivaalialue on auki viikon verran, ja siellä reilu kymmenkunta lavaa ottaa haltuun megatähdet ja uudet tulokkaat ympäri maailman. Festarikansasta noin puolet tulee Unkarin ulkopuolelta, joten monikielistä puhesinfoniaa saan varmasti kuulla sivukorvalla. Taidetaan samalla kokea pari pykälää eteenpäin mennyt festarikulttuuri, ainakin näin Suomen festarikulttuuriin verrattuna.
Vastaavanlaisen kokemuksen sain pari vuotta sitten Tanskan Århusissa Northside -musiikkifestareilla (kuvat ovat siltä reissulta napattuja). Siinäpä hieno festivaali, suosittelen lämmöllä! Se oli ensimmäinen festarikokemukseni ulkomailla. Tapahtuma oli erittäin hyvin järjestetty, ruokailualueita oli riittävästi ja hyvin monipuolisesti sekä litran juomakannut mahdollistivat sen, ettei tarvinnut viettää suurinta osaa aikaa festareilla jonottamassa. Tanska on muutenkin yksi ystävällisimmistä maista missä olen ollut.
Luulen, että Szigetin kokemus tulee olemaan festarikokemuksena vielä potenssiin kymmenen. En ole ollut festaroimassa Tampereen ulkopuolella moneen vuoteen kalliiden lippujen vuoksi. Ulkomailla rahalle saa vastinetta ihan eri tavalla. Festareilla ruokaileminen ja nesteytys on paljon halvempaa ja alueen sisältöön tutustuessani voin kuvitella, että myös viihtyvyyteen on panostettu eri tavalla kuin mitä olen nähnyt missään aiemmin.
Totta puhuakseni, festareista puhuttaessa tulee olo, että olen jo liian vanha kekkuloimaan yömyöhään ulkosalla. Toisaalta ihminen ei ole koskaan liian vanha pitämään hauskaa, ja sitä voi tehdä fiksumpia valintoja, että tarkenee ja jaksaa nauttia myös niistä illan viimeisistä artisteista. Minulle festareissa tärkeintä on nimenomaan musiikki, mutta ystävien kanssa vietettyä aikaa ei toki korvaa mikään.
Valitettavasti itse Budapest jää nyt vähäiselle huomiolle, mutta on mulla siinä supertehokas keskiviikko ennen festarien starttia, jolloin voin harhailla kaupungissa itsekseni kamera seuranain. Suurempaa stressiä nähtävyyksien näkemisestä en suinkaan aio ottaa, mutta fiiliksen mukaan haluaisin saada edes jonkinlaisen mielikuvan Budapestista, sillä juuri nyt minulla ei ole aavistustakaan millaiseen kaupunkiin olen menossa. Vinkkejä voi ja pitää siis antaa! Mihin suuntaan Budapestin keskustasta kameran kanssa lompsisin? Kaikki vinkit ovat kyllä nyt kullan arvoisia! 🙂
Ihanaa kesäviikonloppua kaikille!
-AaKoo
One thought on “Matkakuumeilua – festarielämää Budapestissa elokuussa”