Skip to content

Tavoitteena hyvä olo

Ole itsellesi armollinen. Ole ahkera töissä. Suorita arkiaskareet reippaasti. Tee sitä ja tee tätä. Itse huomaan kompastuvani jälleen samaan kuoppaan. Liikunta jää kaikkien velvotteiden alle ja vähitellen se tippuu pois päivän todo-listalta. Siitä ei vain millään saa rutiinia niin, että se soljuisi muun puuhastelun seassa. Luin jostain, että kun kymmenisen viikkoa harrastaa liikuntaa tiettyinä ajankohtina siitä tulee rutiini. Ei tullut.

Heti kun töitä tulee enemmän, jaksaminen kaikkeen muuhun rajoittuu. Kun pakolliset velvoitteet (kaupassa käynti, kotiaskareet yms.) on suoritettu töiden jälkeen, ei jaksa enää muuta. Päivän mittaan valmistan itseäni työpäivän jälkeiseen liikuntahetkeen. Toistuvasti muistutan itseäni liikunnan jälkeisestä euforian tunteesta – eikä sen tarvitsisi olla edes pitkäkestoista – mutta jaksamiseni on rajallista. Huomamatta annan itselleni luvan, että liikunnanilo rajoittuu vain hyötyliikunnan varaan.

Siitä alkaa usein syöksykierre. Itsensä hyväksyminen tekojensa kautta on jostain syystä erittäin vaikeaa, ainakin allekirjoittaneelle. Tunnustan, olen aika itsekriittinen ihminen. Aina on varaa parantaa ja tehdä jotain enemmän. Harvemmin on aidosti tyytyväinen tekemiseensä. Tunnistatko tässä kenties palasen itseäsikin? Nyt armahdan sinut ja muistutan sinua siitä yksinkertaisesta tosiasiasta – sinä riität sellaisena kuin olet.

image

Tykkään itse keräillä mielenkiintoisia mietelauseita lehdistä ja teelapuista. Koen, että osa hyvinvointia on avoin mieli tulevaan. Kaikki otetaan vastaan sellaisena kuin on. Kunpa itsekin osaisin ajatella itsestäni yhtä avoimin mielin.

On aika ottaa toinen toimintamalli apuun.

Luin viime viikolla artikkelin siitä, miten paremman olon saavuttaisi yksittäisten valintojen kautta. En tarkoita päätöksiä ”nyt minä reipastun ja liikun niin ja niin monta kertaa viikossa” vaan pienen pieniä valintoja kohti tavoitetta. Idea on suorastaan nerokas.

Otetaan nyt esimerkkinä tavoitteeksi -5kg ja iloisempi ja energisempi mieli kuluvan vuodenajan aikana. Tiukka ruokavalio ja kurinalainen liikuntaohjelma varmasti ajaisivat saman asian, mutta on olemassa toinenkin, lempeämpi vaihtoehto. Aamulla kun keräät eväitä töihin mukaan, otatko itsetehdyn lounaan mukaan, haluatko mennä työkavereiden kanssa lounaalle vai ostatko mielummin roiskeläpän (eli saarioisten pizzan) kaupasta ja pidät lounastauon minimissään? Pidemmällä juoksulla oma lounas saattaa tuoda enemmän energiaa työpäivään kuin noutopöydän uppopaistettu ruoka tai keinotekoinen einesruoka, mutta toisaalta herkullinen jälkiruokaherkku voi maultaan pieksiä proteiinirahkat mennen tullen. Eikä se haittaa.

Valintojen kanssa on elettävä. Se on aika vapauttava ajatus. Päivän aikana tulee tehtyä lukuisia valintoja; mitkä vaatteet laittaisin aamulla päälle, pistänkö tuon työpaikan kahvipöydällä olevan makean napostelupalan poskeen vai en, kävelisinkö portaat hissin sijaan jne. Jokainen valinta tuottaisi hyvän olon – oli se sitten terveellinen vaihtoehto tai ei. Ja se siinä parasta onkin.

Tottahan se on, että se vaatii enemmän kärsivällisyyttä, sillä tulokset tulevat hitaamin kuin kurinalainen elämäntapa, mutta itse en ainakaan nauti elämästä, jos se on liian kurinalaista ja ”kaikki kiva” olisi listalta kiellety. Eihän tuo kuitenkaan haittaa, jos tehdyt valinnat tekevät antavat sinulle onnen tunteen siinä hetkessä. Silloin sitä ei voi katua myöhemmin.

 

image

Just do what makes you happy.

-AaKoo

Ps. Tämän iltapäivän valintani on jooga ja rentouttava infrapunasauna. Ei intervallireeniä ennen joogaa (niin kuin joskus tapana on), vaan tavoitteena on tällä kertaa rentoutuminen ja töistä perusteellisempi irtautuminen. Vaikka kuntosalille nämä menenkin tekemään, se saa nyt riittää. Arkenakin elämästä pitää muistaa nauttia. Miten sinä nautit elämästä tänään?

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: